Er zijn nog geen producten in uw winkelwagen geplaatst.
Zo dek je de tafel volgens de etiquette
Een feestelijk diner of gewoon gezellig met het gezin eten? Een mooi gedekte tafel draagt bij aan de sfeer, voor welke gelegenheid het ook is. Volgens de etiquette zijn er duidelijke regels voor het dekken van een tafel. Het gaat niet alleen om de juiste plek voor bestek en servies, maar ook om de uitstraling van de hele tafel. In dit blog lees je stap voor stap hoe je de tafel netjes en stijlvol dekt, én krijg je een slimme tip om je tafelzeil mooi op zijn plek te houden.
Met een beetje aandacht en voorbereiding maak je van iedere maaltijd een moment om samen te genieten. Door de tafel netjes te dekken volgens de etiquette laat je zien dat je moeite hebt gedaan en creëer je een warme, verzorgde sfeer. Vergeet daarbij zeker niet het praktische aspect: een antislip onderkleed onder je tafelzeil. Bestel het onderkleed in de webshop van Hip Tafelzeil. Deze is verkrijgbaar in verschillende breedtes, van 60 cm tot 140 cm en de lengte kun je zelf kiezen. Geen geschuif meer aan tafel, maar een mooie gedekte tafel waarbij alles op zijn plek blijft liggen!
De basis: tafelkleed of tafelzeil
Begin met een schoon, gestreken tafelkleed of een stijlvol tafelzeil. Een tafelzeil is praktisch, zeker bij dagelijks gebruik of etentjes met kinderen. Maar een tafelzeil kan wel eens verschuiven, vooral als je een glad tafelblad hebt. Een handige oplossing daarvoor is het gebruik van een antislip onderkleed. Dit leg je tussen de tafel en het zeil waardoor het zeil netjes op zijn plek blijft liggen. Het voorkomt niet alleen irritatie tijdens het eten, maar beschermt je tafel ook tegen krassen en vlekken.Stap voor stap dekken volgens de etiquette
- Het bord
Plaats het dinerbord ongeveer twee centimeter van de tafelrand. Gebruik je meerdere gangen? Dan kun je een onderbord gebruiken waarop je de borden voor de verschillende gangen plaatst. - Het bestek
Bestek leg je op volgorde van gebruik, van buiten naar binnen. Dus het bestek voor het voorgerecht ligt aan de buitenkant, het bestek voor het hoofdgerecht dichter bij het bord.
- Links van het bord leg je de vork(en).
- Rechts van het bord leg je het mes (met de snijkant naar het bord) en eventueel een lepel.
- Boven het bord kun je een klein vorkje en lepeltje leggen voor het dessert, met het handvat van de vork naar links en dat van de lepel naar rechts.
- Het glaswerk
Glazen plaats je rechtsboven het bord, in volgorde van gebruik. Het waterglas komt het dichtst bij het bord, daarachter het wijnglas (witte wijn voor rood, als je beide schenkt). - Het servet
Een mooi opgevouwen servet leg je links van het bord of op het bord. Voor een feestelijke touch kun je het servet ook in een servetring steken. - Overige details
Vergeet niet de tafel aan te kleden met bijvoorbeeld een eenvoudige bloem, een kaars of een mooi middelpunt. Let op dat deze decoratie laag genoeg is om de blik tussen tafelgenoten niet te blokkeren.
Met een beetje aandacht en voorbereiding maak je van iedere maaltijd een moment om samen te genieten. Door de tafel netjes te dekken volgens de etiquette laat je zien dat je moeite hebt gedaan en creëer je een warme, verzorgde sfeer. Vergeet daarbij zeker niet het praktische aspect: een antislip onderkleed onder je tafelzeil. Bestel het onderkleed in de webshop van Hip Tafelzeil. Deze is verkrijgbaar in verschillende breedtes, van 60 cm tot 140 cm en de lengte kun je zelf kiezen. Geen geschuif meer aan tafel, maar een mooie gedekte tafel waarbij alles op zijn plek blijft liggen!
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.